Rabu, 23 Oktober 2013

Udang masam manis borneo

Bahan-bahan

  • 10 ekor udang, 3 sb sos cili, 3 sb sos tomato, 3 sb sos tiram, 2 ulas bawang merah, 2 ulas bawang putih, 1 inci halia, 1 labu bawang besar, 1 hiris limau nipis, 1 biji tomato dan sedikit daun sup
  • Bawang putih, bawang merah dan halia ditumbuk sebagai bahan tumisan

Cara-cara

  1. Udang digaul dengan sedikit garam dan serbuk kunyit. Goreng separuh masak dan ketepikan.
  2. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan-bahan tumisan. Masukkan ketiga-tiga sos, kacau sebentar dan masukkan udang.
  3. Masukkan bawang besar, tomato dan akhir sekali masukkan daun sup.
  4. Tutup api dan perahkan sedikit asam limau.
  5. Sedia untuk dihidangkan.