Rabu, 23 Oktober 2013

Mee Hailam pedas

Bahan-bahan ( 2 orang )

200 gm mee kuning
6 ekor udang (sederhana besar)
2 ekor sotong (besar)
sawi
kobis
2 biji tomato
3 sudu besar sos cili
3 sudu besar sos tomato
3 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos ikan
sedikit lada hitam (ditumbuk)
sedikit garam
3 ulas bawang putih (dicincang)

Cara-cara

  1. Tumiskan bawang putih sehingga naik bau. Kemudian masukkan sotong dan udang. Biarkan selama seminit.
  2. masukkan batang sawi dan kobis. Kemudian masukkan semua sos, lada hitam, garam dan air.
  3. biarkan selama lebih kurang 2 minit.
  4. masukkan tomato, mee dan sawi. Biarkan lagi selam lebih kurang 2 minit.
  5. Sedia untuk dihidangkan. (Kena makan panas2, nanti tak sedap pulak)