Isnin, 21 Oktober 2013

Mee kuah

Bahan-bahan

500g mee 5 cawan air rebusan tulang ayam
udang, daging, isi ayam
3 ulas bawang putih diketuk
1 sudu kecil lada hitam- tumbuk
sawi
taugeh
tomato
bawang goreng
sos tomato- jika suka
sos cili- jika suka
kicap cabai ( kicap manis + cabai dipotong halus + sedikit cuka)
sedikit minyak untuk menumis
garam
gula
ajino -jika suka
limau nipis

Cara-cara

  1. Panaskan minyak. Tumis bawang putih sehingga naik bau
  2. Masukkan isi ayam, daging atau udang. Kacau balik sekejap dalam 1-2 minit. Masukkan air rebusan
  3. Masukkan pula lada hitam yang telah ditumbuk halus
  4. Masak sehingga mendidih dan daging empuk. Kemudian masukkan sawi, garam dan gula. Masak 2-3 minit. Padamkan api. Masukkan taugeh dan tomato yang dipotong
  5. Celur mee dalam air mendidih.
  6. Bila dah siap. Masukkan mee ke dalam mangkuk dan masukkan kuah tadi.
  7. Taburlah dengan bawang goreng.
  8. Kalau nak lagi sedap bolehlah dimasukkan sos tomato, sos cili, kicap cabai dan perahan air limau nipis.