Bahan-bahan
500g mee 5 cawan air rebusan tulang ayamudang, daging, isi ayam
3 ulas bawang putih diketuk
1 sudu kecil lada hitam- tumbuk
sawi
taugeh
tomato
bawang goreng
sos tomato- jika suka
sos cili- jika suka
kicap cabai ( kicap manis + cabai dipotong halus + sedikit cuka)
sedikit minyak untuk menumis
garam
gula
ajino -jika suka
limau nipis
Cara-cara
- Panaskan minyak. Tumis bawang putih sehingga naik bau
- Masukkan isi ayam, daging atau udang. Kacau balik sekejap dalam 1-2 minit. Masukkan air rebusan
- Masukkan pula lada hitam yang telah ditumbuk halus
- Masak sehingga mendidih dan daging empuk. Kemudian masukkan sawi, garam dan gula. Masak 2-3 minit. Padamkan api. Masukkan taugeh dan tomato yang dipotong
- Celur mee dalam air mendidih.
- Bila dah siap. Masukkan mee ke dalam mangkuk dan masukkan kuah tadi.
- Taburlah dengan bawang goreng.
- Kalau nak lagi sedap bolehlah dimasukkan sos tomato, sos cili, kicap cabai dan perahan air limau nipis.