Bahan-bahan
5 biji telur (saiz besar)1 tin (405 g) susu cair (Ideal yang terbaik lah)
1/2 tin (1/2 dari 500 g) condense milk
7 - 8 sudu besar gula
1 tin jagung (cream style)2 sudu besar tepung kastard1 tin air (gunakan tin susu cair)
Cara-cara membuatnya
a) Cara membuat gula hangus.
- Keringkan tin pembakar kek (lebih kurang 9 in diameter dan 3 in tebal)
- Ambik 2 sudu gula, masukkan ke dalam tin pembakar kek.
- Letakkan ke atas api yang perlahan untuk cairkan gula seningga gula menjadi kuning kekuningan.
- Ratakan gula hangus ke sekelilng tin pembakar.
- Angkat dari api biarkan gula sejuk dan membeku.
b) Cara membuat Puding
- Pecahkan telur ke dalam mangkuk yang agak besar.
- Kacau telur supaya telur merah dan putih tu bercampur rata. Jangan kacau sehingga kembang telur
- Masukkan cusu cair dan kondense milk ke dalam telur tadi
- Larutkan tepung kastard ke dalam air
- Masukkan gula, larutan tepungkastard dan jagung ke dalam mangkung yang berisi telur dan susu.
- Kacau supaya semua rata.
- Masukkan adunan cecair ini ke dalam tin pembakar yang mempunyai gula hangus beku.
- Masukkan bekas ke dalam steamer dan kukus lebih kurang selama 30 minit sehingga 45 minit. Api jangan kuat nanti dia jadi bersarang. Slow fire and slightly longer is better.
- Bila sudah masak, tak nampak cair dah adunan tu, angkat dan sejukkan.
- Bila dah sejuk terbalikkan puding ke atas pinggan.
- Hiaskan dengan mix fruit atau sliced peaches yang dalam tin tu (I like peaches ni).