Resepi Ayam Golek/Ayam Percik
Bahan2
1 ekor ayam
2 inci halia
4 inci lengkuas
3 batang serai
8 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup
½ cawan santan pekat
sedikit madu
garam
serbuk kunyit
2 inci halia
4 inci lengkuas
3 batang serai
8 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup
½ cawan santan pekat
sedikit madu
garam
serbuk kunyit
Cara2 memasak.
- Ayam di basuh kemudian dilumurkan garam serta serbuk kunyit.
- Bahan lain (kecuali santan dan madu) di kisar sehingga halus (jangan guna air terlalu banyak. Cukup untuk memudahkan bahan tadi dikisar)
- Masukkan ayam ke dalam bekas atau periuk, tuangkan bahan2 yang dikisar ke atas ayam tadi. Masukkan santan, dan perapkan ayam sekurang-kurangnya selama 2 jam. Lebih lama lebih baik.
- Rebus atau kukus ayam yang diperap untuk membekukan darah didalam badan ayam.
- Lumurkan madu ke seluruh ayam.
- Panaskan minyak setengah kuali dan goreng ayam seekor-seekor sehingga masak (golden brown warnanya)
- Kalau suka boleh juga di panggang atas open fire (barbeque) atau di dalam oven.