Sabtu, 19 Oktober 2013

Ayam Golek Nasi Tomato

Resepi Ayam Golek/Ayam Percik 

Bahan2

1 ekor ayam
2 inci halia
4 inci lengkuas
3 batang serai
8 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup
½ cawan santan pekat
sedikit madu
garam
serbuk kunyit 

Cara2 memasak.

  1. Ayam di basuh kemudian dilumurkan garam serta serbuk kunyit.
  2. Bahan lain (kecuali santan dan madu) di kisar sehingga halus (jangan guna air terlalu banyak. Cukup untuk memudahkan bahan tadi dikisar)
  3. Masukkan ayam ke dalam bekas atau periuk, tuangkan bahan2 yang dikisar ke atas ayam tadi. Masukkan santan, dan perapkan ayam sekurang-kurangnya selama 2 jam. Lebih lama lebih baik.
  4. Rebus atau kukus ayam yang diperap untuk membekukan darah didalam badan ayam.
  5. Lumurkan madu ke seluruh ayam.
  6. Panaskan minyak setengah kuali dan goreng ayam seekor-seekor sehingga masak (golden brown warnanya)
  7. Kalau suka boleh juga di panggang atas open fire (barbeque) atau di dalam oven.