Bahan-Bahan
1 tin sardin (I used Pertima Brand)
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 sudu rempah kari ikan
1 biji ubi kentang
2 labu bawang besar
4 tangkai daun kari.
2 -3 sudu minyak masak.
1 sudu halba campur
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 sudu rempah kari ikan
1 biji ubi kentang
2 labu bawang besar
4 tangkai daun kari.
2 -3 sudu minyak masak.
1 sudu halba campur
Cara memasak
- Keluarkan ikan sardin dari tin, asingkan sos dengan ikan.
- Lengek ikan sardin sehingga agak kecil. Jangan sampai terlalu hancur.
- Hiris bawang merah dan bawang putih untuk menumis.
- Panaskan minyak dan tumis bawang bersama 1 tangkai daun kari dan halba campur.
- Bila bawang sudah hampir garing, masukkan rempah kari ke dalam kuali.
- Masukkan ubi kentang yang telah dipotong dadu, biar sampai ubi empuk.
- Masukkan sedikit sos sardin dan air supaya rempah tidak hangus.
- Masukkan sardin, kacau, potong bawang besar dan masukkan ke dalam kuali. Masukkan sedikit lagi sos sardin supaya tidak nampak terlalu kering.
- Masukkan daun kari yang selebihnya, garam secukup rasa.
- Kacau, biarkan mendidih dan angkat dari dapur.