Bahan-bahan
500 g ikan masin (campur bahagian tulang dengan isi, dipotong kecil lebih kurang 2 - 3 in lebar)
4 sudu rempah kari ikan
2 cawan santan pekat
2 cawan air
1/2 biji nenas yang di kupas dan di hiris nipis
1 - 2 biji ubi keledek
5 utas kacang panjang di potong 1-2 inci panjang
1 biji terung panjang di potong 2 inci panjang
(atau 2 biji terung bulat di belah 4 )
2 biji tomato (yang tidak berapa masak)
Untuk menumis
10 ulas bawang merah dimayang nipis
2 tangkai daun kari
1 sudu jintan manis
2 tangkai daun kari
1 sudu jintan manis
Cara Memasak
- Rendam ikan masin di dalam air (jangan masukkan garam ke dalam air) selama 10-15 minit untuk buang hanyir ikan.
- Masukkan ikan masin yang telah di cuci ke dalam periuk, masukkan rempah kari dan sedikit air (setengah cawan).
- Masukkan ubi keledek ke dalam periuk
- Rebus atau masak sehingga kering air.
- Masukkan santan dan air ke dalam periuk
- Masukkan sayur-sayuran yang lain.
- Masak sehingga mendidih dan ubi telah empuk. Kemudian tutup api dapur atau angkat dari dapur.
- Kalau suka boleh masukkan 1 keping asam keping bersama rempah.
- Panaskan minyak di dalam kuali berasingan.
- Tumis bawang, daun kari dan jintan manis.
- Bila bawang sudah garing, masukkan minyak panas dengan bahan tumis ke dalam periuk kari tadi.
- Tutup buat seketika dan hidangkan