Sabtu, 19 Oktober 2013

Sambal Tumis Ikan Bilis

Bahan-bahan

10 tangkai Cili kering (kalau nak pedas tambah lah sendiri)
4 ulas Bawang merah
2 ulas bawang putih
Sedikit belacan
Air asam jawa
1 cawan Santan kelapa ( optional)
1 ulas bawang besar di potong bulat.
100 g. Ikan bilis yang telah digoreng.
Garam dan gula secukup rasa

Cara memasak

  1. Blend cili kering, bawang . bawang merah, bawang putih dan belacan sehingga lumat.
  2. Panaskan sedikit minyak masak ke dalam kuali (saucepan whatever). Minyak masak tu lebih kurang 3 sudu saja.
  3. Bila minyak dah panas, masukkan bahan yang di blend tadi.
  4. Kacau sehingga campuran cili tadi pecah minyak. (nampak macam berminyak kat dalam kuali tu)
  5. Masukkan sedikit air asam jawa (lebik kurang 2 sudu je)
  6. Masukkan ikan bilis yang telah digoreng ke dalam sambal tadi
  7. Gaul sampai sebati, then masukkan santan kelapa.
  8. Masukkan garam dan gula secukup rasa
  9. Masukkan hirisan bawang besar
  10. Didihkan dan angkat dari stove.
Dah sedia untuk dimakan

Kalau tak suka santan, masukkan air lebih sedikit untuk kuahnya.
Boleh jugak di buat dengan udang hidup atau ayam atau daging.
Selamat mencuba.