Selasa, 15 Oktober 2013

Gulai Ketam

Bahan-bahan

1 kg ketam
1/2 biji nenas
3 sudu rempah kari ikan
1 cawan santan pekat
3 cawan air
1 keping asam keping
1 biji bawang besar
1/2 inci halia
garam secukup rasa

Untuk menumis

6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 sudu jintan manis
2 tangkai daun kari

Cara memasak

  1. Cuci ketam
  2. Kupas nenas dah hiris nipis memanjang atau leper
  3. Masukkan ketam, nenas, asam keping, garam, halia dan serbuk kari kedalam periuk. Masukkan sedikit air ke dalam periuk ini untuk melarutkan rempah kari
  4. Masak bahan di atas sehingga rempah agak kering. Jaga jangan sampai hangus rempah tu, api janganlah terlalu kuat.
  5. Masukkan santan ke dalam periuk bersama air. Adjust sendiri kepekatan kuah kari tu.
  6. Kacau kuah semasa mendidih supaya santan tak berketul.
  7. Bila dah mendidih kuah kari tu boleh lah angkat dari dapur.
  8. Kemudian tumis atas darat menggunakan bawang yang di mayang halus, jintan manis dan daun kari.
  9. Goreng bahan-bahan menumis di dalam kuali, apabila bawang dah garing, masukkan minyak panas dengan bahan tumis tadi ke dalam periuk gulai ketam tadi. Tutup buat seketika, kemudian baru di ceduk ke dalam mangkuk.