Bahan-bahan
300 g gandum biji (bukan tepung ye)
1 batang serai dititik
2 inci halia di kupas dan di ketuk
1 sudu makan halba
3 tangkai daun kari
100 g daging kisar (ayam atau daging mana2 pun boleh)
100 g udang basah
serbuk lada putih/lada hitam
2 cawan santan pekat
air
garam
Untuk menumis
Daun kari
10 ulas bawang merah di potong nipis
3 ulas bawang putih di potong nipis
1 inci halia di rincik halis
1 sudu jintan manis
10 ulas bawang merah di potong nipis
3 ulas bawang putih di potong nipis
1 inci halia di rincik halis
1 sudu jintan manis
Cara Nak Buat Kanji
- Basuh dan rebus gandum sehingga kembang
- Selalunya daging, udang, serai, halia dan daun kari (dengan tangkai sekali) di masukkan sekali semasa merebus tadi tu. Tapi kalau lambat sedikit pun tak apa. Cuma kalau pakai daging saja nak make sure daging empuk.
- Bila gandum dah kembang semuanya, dan bahan2 yang tadi dah naik bau, masukkan santan, air, serbuk lada dan garam. Adjust kepekatan untuk sesuaikan dengan cita rasa sendiri. Kalau suka pekat kurangkan air.
- Selalunya kanji ni pekat sedikit dari bubur yang manis tu.
- Biarkan sampai mendidih. Angkat dari dapur.
- Tumis kanji dengan cara tumis ataih darat yang aku selalu buat tu.
Caranya
ialah dengan memanaskan minyak masak dan sedikit ghee ke dalam kuali.
Goreng bahan2 memunis sehingga garing. Masukkan semua bahan2 yang di
goreng berserta minyak sekali ke dalam periuk kanji tadi.
Untuk hiasan, taburkan sedikit bawang goreng dan hirisan daun bawang dan daun bawang/daun saderi.
Untuk hiasan, taburkan sedikit bawang goreng dan hirisan daun bawang dan daun bawang/daun saderi.