Jumaat, 18 Oktober 2013

Mee Kari

Bahan-bahan

1) Di celur

600 g mee kuning/basah
300 g taugeh

2) Di goreng

6 keping fish cake
1 packet fish balls
3 keping tahu

Simpan sedikit bahan-bahan yang di goreng ni untuk hiasan, dengan menghiris nipis2.

3) Di blender

2 batang serai
2 inci halia
1 ketul lengkuas (lebih kurang 3 - 4 inci)
20g udang kering
10 tangkai Cili kering (ikut suka nak rasa pedas atau tak)
3 - 4 ulas bawang merah
1 -2 ulas bawang putih

4) Untuk kuah

100 g udang basah ( dalam 10 ekor ke)
3 sudu rempah kari daging
1 cawan santan pekat
2 cawan air
garam secukup rasa
3 - 4 kacang panjang di potong lebih kurang 1 inci panjang
Sedikit sos tiram

Cara memasak

  1. Blend bahan-bahan yang perlu diblend.
  2. Panaskan sedikit minyak di dalam periuk
  3. Masukkan bahan yang diblend. Goreng bahan yang diblend tu sampai pecah minyak.
  4. Bila dah naik bau tu, masukkan rempah kari.
  5. Goreng sampai agak kering dan pecah minyak, sos tiram
  6. Masukkan udang basah
  7. Masukkan santan, air, garam
  8. Masukkan Fishcake yang telah di potong (1/2 inci lebar)
  9. Masukkan fish ball yang di belah dua.
  10. Masukkan tahu yang dibelah 6.
  11. Masukkan kacang panjang.
  12. Didihkan kuah dan angkat dari api

Kalau suka, tumis sedikit bawang yang dimayang nipis dan masukkan semasa minyak panas-panas ke dalam kuah.

Untuk di hidang

  1. Masukkan mee kuning dan taugeh yang telah di celur ke dalam mangkuk
  2. Sendukkan kuah ke dalam mangkuk berisi mee
  3. Tabur bawang goreng, hirisan daun bawang/daun saderi
  4. Taburkan kacang yang di tumbuk kalau suka
  5. Tabur fishcake, fish ball, tahu yang di goreng dan di hiris halus tu.
  6. Rebus telur ayam dan belah dua. Masukkan bersama mee.