Bahan-bahan
1) Di celur
600 g mee kuning/basah
300 g taugeh
300 g taugeh
2) Di goreng
6 keping fish cake
1 packet fish balls
3 keping tahu
1 packet fish balls
3 keping tahu
Simpan sedikit bahan-bahan yang di goreng ni untuk hiasan, dengan menghiris nipis2.
3) Di blender
2 batang serai
2 inci halia
1 ketul lengkuas (lebih kurang 3 - 4 inci)
20g udang kering
10 tangkai Cili kering (ikut suka nak rasa pedas atau tak)
3 - 4 ulas bawang merah
1 -2 ulas bawang putih
2 inci halia
1 ketul lengkuas (lebih kurang 3 - 4 inci)
20g udang kering
10 tangkai Cili kering (ikut suka nak rasa pedas atau tak)
3 - 4 ulas bawang merah
1 -2 ulas bawang putih
4) Untuk kuah
100 g udang basah ( dalam 10 ekor ke)
3 sudu rempah kari daging
1 cawan santan pekat
2 cawan air
garam secukup rasa
3 - 4 kacang panjang di potong lebih kurang 1 inci panjang
Sedikit sos tiram
3 sudu rempah kari daging
1 cawan santan pekat
2 cawan air
garam secukup rasa
3 - 4 kacang panjang di potong lebih kurang 1 inci panjang
Sedikit sos tiram
Cara memasak
- Blend bahan-bahan yang perlu diblend.
- Panaskan sedikit minyak di dalam periuk
- Masukkan bahan yang diblend. Goreng bahan yang diblend tu sampai pecah minyak.
- Bila dah naik bau tu, masukkan rempah kari.
- Goreng sampai agak kering dan pecah minyak, sos tiram
- Masukkan udang basah
- Masukkan santan, air, garam
- Masukkan Fishcake yang telah di potong (1/2 inci lebar)
- Masukkan fish ball yang di belah dua.
- Masukkan tahu yang dibelah 6.
- Masukkan kacang panjang.
- Didihkan kuah dan angkat dari api
Kalau suka, tumis sedikit bawang yang dimayang nipis dan masukkan semasa minyak panas-panas ke dalam kuah.
Untuk di hidang
- Masukkan mee kuning dan taugeh yang telah di celur ke dalam mangkuk
- Sendukkan kuah ke dalam mangkuk berisi mee
- Tabur bawang goreng, hirisan daun bawang/daun saderi
- Taburkan kacang yang di tumbuk kalau suka
- Tabur fishcake, fish ball, tahu yang di goreng dan di hiris halus tu.
- Rebus telur ayam dan belah dua. Masukkan bersama mee.