a) Nasi Lemak (Resipi tradisi, dimasak cara moden)
Bahan-bahan
6 cawan beras (beras wangi lagi sedap)
4 cawan santan
4 cawan air (adjust sendiri, kalau nak lemak lebihkan santan, kalau beras keras masukkan lebih air)
Garam
1 sudu besar halba (ni optional, tak bubuh pun tak pe)
2 helai daun pandan
1 inci halia1 batang serai dititik
3 biji bawang merah (dihiris halus)
Cara memasak
- Basuh beras
- Sukat air, santan, garam
- Masukkan semua bahan ke dalam periuk nasi (rice cooker)
- Masak sehingga kering.
- Buka dan kacau, kalau nampak agak keras simbarkan air panas ke dalam nasi dan tutup balik
- Ataupun, (cara yang aku suka buat sebab macam ni tak hancur nasi lemak tu). Ubah nasi yang belum masak betul ni ke dalam steamer, kukus sampai nasi masak betu-betul.
- Hidang kan lah.
b. Nasi Lemak Bertumis
Bahan-bahan sama seperti di atas.
Cara membuat
- Potong bawang nipis2
- Potong halia nipis dan halus
- Panaskan 1 sudu minyak + 1 sudu ghee
- Tumis bawang dan halia
- Bila sudah garing masukkan air dan santan, perlahan sikit api, kacau supaya santan tak berketul dan pecah minyak
- Bila dah mendidih masukkan beras, daun pandan, halba, serai dan garam secukup rasa.
- Masak sampai nasi masak.