Sabtu, 19 Oktober 2013

Nasi Lemak

a) Nasi Lemak (Resipi tradisi, dimasak cara moden)

Bahan-bahan

6 cawan beras (beras wangi lagi sedap)
4 cawan santan
4 cawan air (adjust sendiri, kalau nak lemak lebihkan santan, kalau beras keras masukkan lebih air)
Garam
1 sudu besar halba (ni optional, tak bubuh pun tak pe)
2 helai daun pandan
1 inci halia1 batang serai dititik
3 biji bawang merah (dihiris halus)

Cara memasak

  1. Basuh beras
  2. Sukat air, santan, garam
  3. Masukkan semua bahan ke dalam periuk nasi (rice cooker)
  4. Masak sehingga kering.
  5. Buka dan kacau, kalau nampak agak keras simbarkan air panas ke dalam nasi dan tutup balik
  6. Ataupun, (cara yang aku suka buat sebab macam ni tak hancur nasi lemak tu). Ubah nasi yang belum masak betul ni ke dalam steamer, kukus sampai nasi masak betu-betul.
  7. Hidang kan lah.

b. Nasi Lemak Bertumis

Bahan-bahan sama seperti di atas.

Cara membuat
  1. Potong bawang nipis2
  2. Potong halia nipis dan halus
  3. Panaskan 1 sudu minyak + 1 sudu ghee
  4. Tumis bawang dan halia
  5. Bila sudah garing masukkan air dan santan, perlahan sikit api, kacau supaya santan tak berketul dan pecah minyak
  6. Bila dah mendidih masukkan beras, daun pandan, halba, serai dan garam secukup rasa.
  7. Masak sampai nasi masak.