Bahan-bahan
1 paket daging/ayam cincang (500 gram rasanya)
8 - 10 biji ubi kentang
bawang merah atau bawang besar di mayang dan di goreng
daun bawang
daun saderi
serbuk lada
garam secukup rasa
minyak untukmenggoreng
Cara membuat bergedil
- Goreng daging cincang dengan sedikit minyak sehingga agak empuk
- Kupas kulit ubi kentang, basuh dan potong bulat (tak payah terlalu nipis)
- Goreng ubi kentangse hingga empuk.
- Lenyekkan ubi kentang sehingga lumat.
- Gaulkan ubi kentang yang di lenyek dengan daging cincang (jika tidak menggunakkan daging cincang, boleh juga terus gunakan daging atau ayam segar. Potong kecil-kecil dan goreng sehingga empuk, kemudian lenyek atau tumbuk atau blend sedikit supaya hancur sedikit)
- Hiris daun bawang dan daun saderi halus-halus dan campurkan sekali dengan daging dan kentang.
- Bawang dimayang nipis dan dia goreng jugak. Campurkan sekali dengan campuran daging tadi.
- Masukkan serbuk lada putih, garam secukup rasa.
- Gentelkan menjadi bulat dan leper.
- Pecahkan telur dalam mangkuk yang berasingan, kacau telur supaya kuning dan putih bercampur.
- Celupkan gentelan bergedil tadi dan goreng dalam minyak panas.
- Angkat bergedil apabila sudah nampak kuning keemasan. jangan sampai hangus pulak.