Bahan-bahan
1 ekor ikan terubuk yang telah disiang, dan di belah belakang (Suruh orang kat pasar lah belahnya, pisau depa tajam).
Garam
Serbuk kunyit
Asam jawa
Perap/lumur ikan terubuk yang telah bersih dengan garam, serbuk kunyit dan asam jawa.
Perap lebih kurang 1/2 jam.
Untuk sambal
10 tangkai atau lebih cili kering2 - 3 biji cili merah kalau suka
3 sudu sos cili
1 sudu sos tiram
1 sudu kicap pekat
2 sudu serbuk belacan (belacan yang dibakar atau digoreng tanpa minyak dan di lenyek sampai menjadi serbuk)
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 ulas bawang besar
garam dan gula secukup rasa
Cara memasak sambal
- Blend cili, bawang merah, bawang putih dan belacan.
- Panaskan sedikit munyak di dalam kuali
- Masukkan bahan-bahan yang diblend ke dalam kuali yang panas tadi.
- Masukkan sos cili, sos tiram dan kicap pekat
- Tambahkan sedikit garam dan gula
- Potong bawang besar mendadu dan masukkan ke dalam sambal
- Goreng sambal sampai naik bau dan warna bertukar menjadi merah hati.
- Angkat dari api, masukkan sambal ke dalam badan ikan yang di perap tadi
- Goreng ikan ( deep fry ) sampai ikan garing atau masak
- Oleh kerana ikan telah di perap dengan asam, kulit ikan akan menjadi hitam semasa menggoreng. Jadi hati2 jangan sampai menjadi arang.
- Angkat dan hidangkan.