Isnin, 14 Oktober 2013

Mee Kuah

Bahan-bahan

Mee dan perencah-perencahnya

1 kg Mee kuning
1/2 kg taugeh
2 keping tahu basah (di perap dengan garam, di goreng dan di potong nipis)
2 keping fish cake (kalau suka digoreng dan di potong halus halus)
Beberapa biji fish ball ( digoreng dan di potong halus)
Daun bawang, daun saderi di potong halus
Bawang Goreng
Telur rebus yang di potong juga
Ubi kentang (direbus hingga empuk dengan kulit, kupas kulit dan potong nipis)
Cucur udang yang nipis dan rangup kalau rajin lah.

Untuk Kuah

400 g daging kisar (ayam atau daging)
4 - 5 biji (bergantung kepada saiz ubi) Ubi keledek yang kecil
2 biji ubi kentang
2 biji tomato buah
3 -4 sudu makan cili kering yang telah di blend halus
Bawang merah, bawang putih (diblend bersama cili kering)
Sedikit sos tiram, kacang tanah yang dikisar dan kicap
Garam

Cara Memasak Kuah

  1. Ubi keledek dan ubi kentang di rebus dan di blend sehingga hancur lumat.
  2. Masukkan ke dalam periuk
  3. Masukkan cili dan bawang2 yang telah diblend sekali, kacang tanah.
  4. Masukkan daging kisar (kalau suka boleh tambah udang/ketam ke dalam kuah mee)
  5. Masukkan air mengikut kepekatan yang disukai.
  6. Rebus sehingga daging menjadi empuk
  7. Masukkan garam, sos tiram kalau ada dan sedikit kicap.
  8. Masukkan buah tomato yang telah di belah ke dalam kuah
  9. Angkat dari api apabila sudah mendidih dan daging telah empuk.
  10. Gorengkan bawang merah dan bawang putih yang di mayang halus dan masukkan ke dalam kuah mee.
  11. Boleh juga masukkan daun saderi ke dalam kuah untuk menambah rasa dan bau.

Menyediakan mee basah

Rendam mee buat seketika sebelum di basuh. Ini untuk membuang bau kimia pada mee kuning.
Rebus air di dalam periuk dan masukkan mee kuning
Apabila mee sudah lembut, tos kan air panas dan basuh mee tadi dengan air sejuk sehingga mee menjadi sejuk. Kanji dari mee akan keluar dan mee tidak melekat-lekat.
Hidang kan

Celur taugeh dalam air panas mendidih buat seketika.

Bila semua dah tersedia, masukkan mee, taugeh dan perencah-perencah mee tadi dan masukkan kuah. Taburkan sedikit bawang goreng dan hirisan daun bawang/saderi. Kalau suka tambah dengan cili muda yang di potong.