Ikan di bersihkan, potong sikit kat ekor tarik ekor dengan tulang-tulang sekali.Perap dengan serbuk lada putih, garam dan kunyit.
Buat "batter" macam yang nak goreng pisang tu. Caranya gini:-
Campurkan tepung beras 1 cawan dengan sedikit (1/2 cawan) tepung gandum. Masukkan sedikit kapur, yang orang buat makan sireh tu lah (secubit saja). Masukkan air sedikit demi sedikit supaya tidak menjadi terlalu cair.
Celupkan ikan yang telah di perap tadi dan gorengkan dalam minyak yang telah dipanaskan.
Campurkan tepung beras 1 cawan dengan sedikit (1/2 cawan) tepung gandum. Masukkan sedikit kapur, yang orang buat makan sireh tu lah (secubit saja). Masukkan air sedikit demi sedikit supaya tidak menjadi terlalu cair.
Celupkan ikan yang telah di perap tadi dan gorengkan dalam minyak yang telah dipanaskan.
Ini lah hasilnya. Boleh di makan dicicah dengan sos.
Senang dan sedap.
Senang dan sedap.