Ahad, 20 Oktober 2013

ketam bercili

Bahan-bahan ( 4 org )

1 kilo ketam-dibersihkan,
2 sudu besar serbuk kunyit,
2 biji tomato - potong dadu,
3 sudu besar sos cili,
2 sudu besar sos tomato,
3 sudu sos tiram,sedikit air Bahan tumis:
3 labu bawang merah(ditumbuk)
3 bawang putih } ditumbuk,
3 sudu cili boh,
2 cm halia
1 batang serai } dititik
1 labu bawang besar } dibelah besar
3 tangkai cili padi ditumbuk -utk yg suka pedas garam dan perasa secukupnya minyak untuk menumis

Cara-cara

  1. Gaulkan ketam,garam dan serbuk kunyit,biarkan 30minit
  2. Panaskan kuali, masukan minyak. Setelah minyak panas, gorengkan ketam.
  3. Toskan ketam dan ketepikan.
  4. Gunakan minyak gorengan ketam tadi untuk menumis bhn tumis.Setelah naik baunya. masukan sos cili, sos tomato dan sos tiram. Masukan air. Setelah mengelegak masukan bahan perasa dan garam berserta dengan buah tomato.
  5. Masukan ketam. biarkan selama 2 minit. Biarkan sekejap dan tutup apinya.
  6. Boleh dihidangkan dengan nasi panas2 atau makan begitu saja SELAMAT MENCUBA!