Daging.
Kicap tiram, kicap manis, kicap masin.
Minyak bijan.
Butter, Madu.
B.merah, B.putih didadu.
Halia dihiris halus.
Biskut marie (tp i ganti ngan nestum je).
Capsicum.
Cara-cara
- Daging diperap dgn kicap tiram, kicap manis dan masin.
- Masukkan sekali minyak bijan ngan bawangan yg didadu dibwh daging yg diperap utk mendapatkan aromanye. Kalau boleh perapla 1 jam.
- Cairkan butter dlm kuali dan tumis bawang putih. Bile dah naik bau masukkan le daging yg diperap tadi dgn hirisan halia. Masak dan asingkan.
- Utk kuah, masukkan biskut yg dihancurkan dgn air ke dlm bekas daging yg digoreng tadi. Masukkan butter dan kacau. Asingkan. (Ayat nih den krg paham)
- Selepas itu cairkan butter lagi, masukkan semula daging yg diasingkan tadi, goreng hingga kering dan masukkan capsicum. Bolehla dihidangkan.
oleh: maya_zakry