Isnin, 9 Jun 2014

Daging april asmara

Bahan-bahan ( 2 )

Daging.
Kicap tiram, kicap manis, kicap masin.
Minyak bijan.
Butter, Madu.
B.merah, B.putih didadu.
Halia dihiris halus.
Biskut marie (tp i ganti ngan nestum je).
Capsicum.

Cara-cara

  1. Daging diperap dgn kicap tiram, kicap manis dan masin.
  2. Masukkan sekali minyak bijan ngan bawangan yg didadu dibwh daging yg diperap utk mendapatkan aromanye. Kalau boleh perapla 1 jam.
  3. Cairkan butter dlm kuali dan tumis bawang putih. Bile dah naik bau masukkan le daging yg diperap tadi dgn hirisan halia. Masak dan asingkan.
  4. Utk kuah, masukkan biskut yg dihancurkan dgn air ke dlm bekas daging yg digoreng tadi. Masukkan butter dan kacau. Asingkan. (Ayat nih den krg paham)
  5. Selepas itu cairkan butter lagi, masukkan semula daging yg diasingkan tadi, goreng hingga kering dan masukkan capsicum. Bolehla dihidangkan.
oleh: maya_zakry