Ramai anda di luar sana yang suka akan ayam pandan bukan? Namun ramai
yang tidak tahu membuatnya, dan jika mahu menikmati hidangan ini pasti
anda kena membelinya di luar.
Keunikan rasa ayam dan persembahan sajian ini pastinya membuatkan ramai yang ingin mencuba! Paling penting, lauk ini tidak akan sesekali menghampakan anda. Memang sedap, memang lazat, memang sempurna!
Oleh itu, kali ini kami ingin berkongsi dengan pembaca-pembaca resipi istimewa ini yang perlu anda cuba.
Bahan-bahannya:
500 gm ayam - dihiris kecil-kecil
30 helai daun pandan yang besar
Bahan-bahan untuk diperap:
20 gm bawang putih - ditumbuk
6 batang akar daun ketumbar
1 sudu besar serbuk lada putih
1 sudu besar sos ikan
1 sudu besar gula
1 sudu besar serbuk kari Thai
1 sudu makan kicap pekat
Cara membuatnya:
Keunikan rasa ayam dan persembahan sajian ini pastinya membuatkan ramai yang ingin mencuba! Paling penting, lauk ini tidak akan sesekali menghampakan anda. Memang sedap, memang lazat, memang sempurna!
Oleh itu, kali ini kami ingin berkongsi dengan pembaca-pembaca resipi istimewa ini yang perlu anda cuba.
Bahan-bahannya:
500 gm ayam - dihiris kecil-kecil
30 helai daun pandan yang besar
Bahan-bahan untuk diperap:
20 gm bawang putih - ditumbuk
6 batang akar daun ketumbar
1 sudu besar serbuk lada putih
1 sudu besar sos ikan
1 sudu besar gula
1 sudu besar serbuk kari Thai
1 sudu makan kicap pekat
Cara membuatnya:
- Akar daun ketumbar dicincang halus kemudian campur dengan bahan-bahan untuk perapan. Perap ayam dengan bahan-bahan ini selama tiga jam.
- Kemudian bungkus ayam yang telah diperap dengan daun pandan satu per satu.
- Setelah dibungkus, kukus selama 10 minit dan kemudian goreng. Hidangkan ketika masih panas.
Selamat mencuba!
sumber dari : https://my.entertainment.yahoo.com/
By Azwa Iela | Tupai