Bahan-bahan ( 2 orang maka )
- 6 keping isi ikan (saya guna isi ikan King fish = ikan tenggiri kut)
- garam dan kunyit secukupnya
- 1-2 biji ubi kentang dia potong nipis
- 10 biji cili padi dipotong nipis
- 1 biji bawang besar dihiris halus
- 4-5 sudu sos tiram
- minyak secukupnya untuk menggoreng ikan
Cara-cara
- Gaulkan ikan dengan garam dan kunyit secukupnya. Gaulkan jugak kentang dengan sedikit garam dan kunyit. Panaskan minyak. Goreng ikan sampai masak. Ketepikan. Goreng kentang sehingga masak. Ketepikan.
- Buangkan minyak. Tinggalkan lebih kurang3 sudu makan saja dalam kuali. Goreng bawang dan cili padi. Setelah bawang layu. Masukkan sos tiram. Saya guna sos tiram Mama Sitas yang dah siap ada gula segala. Kalau guna sos tiram yang lain, letakkan sikit kicap manis untuk menambah rasa. Kemudian masukkan ikan dan kentang tadi. Siap untuk diratah!!! Makan tak leh berenti jugak ikan ni...pekena dengan Greek Salad....lazatttttt!
oleh: newbie123