Bahan-bahan ( 4-5 orang )
- 200g isi udang,
- 200g bebola ikan
- 2 keping tauhu putih dipotong 4
- secekak suhun, 4 keping fucuk (yg tebal), 5 keping cendawan kering - basuh dan rendam
- 200g kobis
- bahan ricih (potong nipis): 3 ulas bawang putih, 3 ulas bawang merah, 2 cm halia
- sedikit kayu manis, bunga lawang, jintan kasar.
- sedikit daun sup, daun bawang dan bawang goreng
- garam, serbuk lada putih dan serbuk perasa secukup rasa
- 2 sudu amakan minyak untuk menumis
- 1 1/2 liter air
- sambal kicap: 15 cili padi, 1 ulas bawang putih, 1 ulas bawang merah, 1/2 bawang besar dihiris nipis, 1 liamu kasturi, 1/2 cawan kicap manis (sy guna kicap kipas udang merah). Cara: tumbuk cili bersama bawang putih dan bawang merah, tambahkan kicap dan li
Cara-cara
- tumis bahan ricih, sedikit kayu manis, bunga lawang, jintan kasar hingga naik bau, tambah air, biar mendidih.
- potong/gunting cendawan nipis2, gunting fucuk (5cm setiap satu)
- setelah mendidih, masukkan suhun, fucuk, cendawan kering, tahu, bebola ikan dan udang, biar mendidih dan bahan2 lembut
- masukkan udang, garam, serbuk lada putih dan serbuk perasa, biar didih.
- rasa sup, masukkan daun bawang, daun sop dan bawang goreng, siap utk dihidang
- hidangkan dengan sambal kicap
oleh: sharifah azizah