Rabu, 18 Jun 2014

ketam goreng bercili Puteri

gucci mane, ikan bakar, sambel goreng kentang, banana fritters, bihun goreng, carissa rae, inuyasha, roti goreng, ikan goreng gurame, anak buluh betong, indian mee goreng, ayam goreng betawi, bakso goreng, cara membuat lupis, resep bakwan goreng, kau yang satu, aradhanakkettam yogyanayavane song, chennai mee goreng, resep bakso goreng, egg fried rice, dikr puteri, chien long, puteri zainal abidin, lexus lx 570, eifeldx, rezky aditya 2013, burritos, fried banana recipe, puteri yg tertuker, antara gadis, kasiat nasi goreng, puteri seaoson 4, kueh teow basah, resepi ikan goreng, es krim goreng, bojo loro, sanchia ophelia, buat sang puteri, bukan 4 mata, bakso babi goreng, hey yaa, el principe, bagai puteri, faid and ketam, eating mi goreng, guitar goreng, amanda puteri indonesia, cumi1569, cooking 101, bayam goreng, blue diamonds sukiyaki, ayam goreng tepung, ah lek, sambal goreng tempe, sambal goreng, putri, lincoln lagi ngantuk, bukanlah superman, jar of hearts, kering kentang, rendang, goreng babat resep, ayam goreng kunyit, amanda witdarmono, sambal goreng udang, kematian puteri diana, yourchonny, claypot rice, baked potato, importfood, andre van duin, asam laksa penang, gambar puteri sarah, bakmi goreng jawa, bakso talas goreng, bebas, kindaichi, empat mata 2008, casting pantai, best lomein, bombinchie, iklim puteri, puteri santubong, caamel sauce, alesso, bandar rawang selangor, lady gaga applause, resep ayam kriting, goreng pisang keju, lagenda puteri siam, juliana evans, fiin and marselien, ada cinta, bagaikan puteri farra, ayam, flux childish, kepiting kelapa, kue puding, in-team puteri,

Bahan-bahan ( 2 orang makan )

  • 2 ekor ketam bunga bersaiz L
  • 15 tangkai cili kering (ditumbuk)
  • 1 batang serai (diketuk)
  • 3 biji bawang putih ( dicincang halus)
  • 1 labu bawang besar (dipotong halus)
  • 1cm belacan (ditumbuk bersama cili kering) (pilihan)
  • 1 cawan air asam jawa
  • 1 sudu sos tiram
  • 1 sudu gula, garam dan serbuk perasa.

Cara-cara

  1. kukus ketam selama 20 minit sehingga bertukar warna ( sementara menunggu ketam masak, bolehlah menyediakan bahan-bahan lain)
  2. panaskan minyak masak kedalam kuali dan tumis serai, bawang putih dan bawang besar sehingga naik bau.
  3. masukkan cili kering yang telah ditumbuk bersama belacan tadi dan kacau hingga naik minyak. kemudian masukkan sos tiram.
  4. masukkan air asam jawa dan kacau sehingga tumisan hampir kering
  5. masukkan gula, garam dan serbuk perasa.
  6. masukkan ketam dan gaul hingga rata dan meresap.
  7. sedia untuk dihidangkan bersama nasi panas... sodap..hehe
oleh: put3_semi