Bahan-bahan ( 2 orang makan )
- 2 ekor ketam bunga bersaiz L
- 15 tangkai cili kering (ditumbuk)
- 1 batang serai (diketuk)
- 3 biji bawang putih ( dicincang halus)
- 1 labu bawang besar (dipotong halus)
- 1cm belacan (ditumbuk bersama cili kering) (pilihan)
- 1 cawan air asam jawa
- 1 sudu sos tiram
- 1 sudu gula, garam dan serbuk perasa.
Cara-cara
- kukus ketam selama 20 minit sehingga bertukar warna ( sementara menunggu ketam masak, bolehlah menyediakan bahan-bahan lain)
- panaskan minyak masak kedalam kuali dan tumis serai, bawang putih dan bawang besar sehingga naik bau.
- masukkan cili kering yang telah ditumbuk bersama belacan tadi dan kacau hingga naik minyak. kemudian masukkan sos tiram.
- masukkan air asam jawa dan kacau sehingga tumisan hampir kering
- masukkan gula, garam dan serbuk perasa.
- masukkan ketam dan gaul hingga rata dan meresap.
- sedia untuk dihidangkan bersama nasi panas... sodap..hehe
oleh: put3_semi