Bahan perap:
serbuk paprika,
sebuk lada hitam,
minyak masak,
minyak jagung,
lea and perrins sos,
garam
Bahan sumbat:
Bahan sumbat:
1ekor ayam,
lemon(dihiris),
putik jagung,
lobak merah,
daun saleri,
bawang holland,
gula,
garam.
Bahan sos:
Bahan sos:
bawang merah,
lada hitam,
sos demi-glace(nak buat sendiri leceh,pakai je yang instant. meggi ada keluarkan),
brown sos(pun sama macam demi-glace,pakai je yang instant),
air,
garam,
serbuk stok ayam.
Cara-cara
- Untuk ayam: 1)Lumurkan bahan perap pada seluruh ayam. 2)Hirisan lemon+lobak merah+gula+garam(sumbat dalam perut ayam yang telah dibersihkan) 3)Perap ayam selama 30-60minit. 4)Panggang ayam di dalam ketuhar pada suhu 180-200 darjah celcius selama 50-60minit.
- Untuk sos: 1)Tumiskan bawang merah hingga naik bau. 2)Masukkkan lada hitam. 3)Campurkan sos demi-glace. 4)Campurkan brown sos. 5)Tambahkan air(ikut individu,nak pekat atau tak) 6)Tambahkan garam dan serbuk stok ayam(untuk rasa) 7)Tuangkan di atas ayam yang siap dipanggang.
oleh: painblue_fariz