Bahan-bahan ( Untuk 2 orang makan )
- 2 Ekor ikan Tilapia merah/ hitam saiz sederhana (goreng dahulu dengan garam & kunyit. Boleh letak lada hitam kalau nak kurangkan hanyir).
- 3 Ulas Bawang merah.
- 3 ulas bawang putih.
- 7 biji cili padi.
- 1 batang serai di titik.
- 2 cm halia di titik.
- (tumbuk/blender dahulu bawang merah, bawang putih dan cili).
- 100 ml Santan / susu segar.
- Serbuk kunyit sikit untuk warna.
Cara-cara
- Tumis bahan2 yang telah di tumbuk/blender tadi. Biarkan sampai kuning atau naik bau.
- Masukkan halia dan serai dan tumis lagi sampai bau serai then masukkan ikan.
- Last sekali masukkan santan. Biar sampai santan tu pecah minyak pon takpe. Kami suka dia pekat2. Ada setengah suka cair, maka bolehlah tambah air sikit..
- Agak2 dh mula menggelegak, bolehlah diangkat dan dihidangkan bersama hirisan daun limau purut atau daun pegaga.. cewah.
- Selamat Mencuba resepi yang mudah tapi sedap dan terangkat ni..kalau tahap toleransi pedas anda tinggi, bolehlah tambah lagi cili api tu ye..
oleh: hendrawati83