seekor ikan cencaru dibelah belakang dan dibersihkan dan letak gram kunyit.
7 biji cili kering.
2 ulas bwg merah.
2 ulas bawang putih.
1 labu wang besar.
1/2 inci hali.
2 batang serai dihiris.
sedikit belacan.
semua bhn2 di atas diblend hingga halus.
1 labu bwg besar di hiris bulat dan masukkan ke dlm cili yg tlh di blend.
3 sudu besar sos cili, gula, garam dan sedikit perencah hilal.
minyak untuk menumis dan menggoreng ikan.
7 biji cili kering.
2 ulas bwg merah.
2 ulas bawang putih.
1 labu wang besar.
1/2 inci hali.
2 batang serai dihiris.
sedikit belacan.
semua bhn2 di atas diblend hingga halus.
1 labu bwg besar di hiris bulat dan masukkan ke dlm cili yg tlh di blend.
3 sudu besar sos cili, gula, garam dan sedikit perencah hilal.
minyak untuk menumis dan menggoreng ikan.
Cara-cara
- tumis cili yg tlh diblend tadi...kemudian.
- masukkan gula,masak sehingga pecah minyak,kemudian ambil 3 sudu cili tersebut masukkan kedalam perut ikan.cili yg selebihnya akan dituang di ats ikan sbg sos.
- ikan yg tlh disumbat cili tadi digoreng dgn api yg sederhana,setelah masak tuang cili yg selebihnya tadi ke ats ikan..sedia utk dimkn panas2.
oleh: zuieda