Bahan-bahan (50-60 ketul)
- 130gm mentega
- 60gm gula aising
- 160gm tepung gandum
- 20gm tepung jagung
- 20gm tepung kentang
- 10 gm tepung kastad
- 1/4 sudu teh serbuk penaik
- 20gm serbuk badam
- Topping
- coklat, yang telah dicarikan dengan sedikit minyak
- butiran permata, sebagai hiasan
Cara-cara
- Pukul mentega dan gula sehingga kembang. Kemudian campurkan tepung-tepung yang telah diayak bersama dengna serbuk penaik dan juga serbuk badam. Gaul rata sehingga menjadi doh.
- Canai doh dan kemudian gelek dengan penggelek gerigi dan teram dengan acuan ais krim. Atur diatas loyang pembakar. Sapukan telur diatas biskut dan bakar pada suhu 180 darjah C sehingga ia masak.
- Setelah itu celup hujung biskut dengan coklat dan tabur manik berwarna diatas coklat tersebut.
- Ini pula adalah contoh penggelek gerigi yang juga selalu kita gunakan untuk buat tart gulung dan contoh acuan untuk buat Biskut Fancy Ice Cream.
oleh: DianaA