1 ekor ayam yang siap diproses.
6 ulas bawang putih.
6 ulas bawang putih.
2 biji bawang besar.
5mm lengkuas.
1 inci halia.
1 biji lada hijau.
2 sdm cili boh.
2 sdm serbuk kari ayam.
2 sdm gula pasir.
2 sdk garam.
1 sdk perasa ayam.
1 sdk ajinomoto.
2 sdm air perahan limau nipis.
5mm lengkuas.
1 inci halia.
1 biji lada hijau.
2 sdm cili boh.
2 sdm serbuk kari ayam.
2 sdm gula pasir.
2 sdk garam.
1 sdk perasa ayam.
1 sdk ajinomoto.
2 sdm air perahan limau nipis.
Cara-cara
- Ayam dibersihkan dan direbus selama 10 minit, angkat dan toskan (air simpan boleh buat sop tau!)
- Semua bahan diblend halus dan perapkan ayam tadi semalaman dalam refrigerater (cover ngan plastik cling dulu).
- Masuk dalam oven letrik suhu 200C selama 60 minit guna api atas bawah dengan kipas.
- Sesuai dimakan bersama koslo dan nasi goreng!.