1 ekor Ikan Tongkol potong keping (boleh ganti telur,ayam atau daging).
Kunyit serbuk
Garam.
Goreng Ikan & sisihkan.
Rempah Untuk Semur:
Ketumbar Biji*
Jintan Halus*
Kayu Manis*
Lada hitam*
Bunga Lawang*
Pelaga*
Sangai bahan * tanpa minyak sampai naik bau..bila sejuk kisar bahan guna pengisar kering hingga halus. **Boleh buat lebih dan simpan dlm bekas kedap udara.
Klik di sini untuk isi bahan
Kunyit serbuk
Garam.
Goreng Ikan & sisihkan.
Rempah Untuk Semur:
Ketumbar Biji*
Jintan Halus*
Kayu Manis*
Lada hitam*
Bunga Lawang*
Pelaga*
Sangai bahan * tanpa minyak sampai naik bau..bila sejuk kisar bahan guna pengisar kering hingga halus. **Boleh buat lebih dan simpan dlm bekas kedap udara.
Bahan Tumisan:
Bawang Besar* Bawang putih* Cili Kering* Halia* Kicap manis & masin Air Su'unKlik di sini untuk isi bahan
Cara-cara
- Blend bahan* dan tumis hingga garing. Masukkan rempah sebanyak 2 sudu besar. Masukkan kicap manis & masin dan sedikit air. Akhir sekali bila kuah mendidih,masukkan ikan & su'un. Dah mendidih sekali lagi..tutup api & siap untuk di makan..
- **makan ngan prata pun sedap...
oleh: marsha mohamed