isi ikan dihiris 1 cm tebal ( yg ni ikn toman, akk dpt dh siap disiang & dicuci).
2 cawan tepung jagung.
1 cawan tepung beras.
3 sudu makan serbuk kari ikan.
1/2 sudu teh serbuk lada hitam - jika suka.
1 sudu teh garam.
1 biji telur - kalau habis tambah lg..
minyak utk menggoreng terendam.
minyak utk menggoreng terendam.
Cara-cara
- gaul rata semua bahan kecuali kepingan ikan & telur - ketepikan.
- gaul kepingan ikan bersama sedikit gartam & serbuk kunyit @ serbuk kari. pastu kacau telur dlm sebuah mangkuk.
- panaskan minyak, bila sudah panas, celupkan kepingan ikan satu persatu ke dalam telur.
- lpastu salutkan pula dgn tepung berempah td rata2 lalu terus digoreng dgn api yg sederhana.
- bila agak keemasan blehlah diangkat.
- sedap dimakan dengan nasi atau dimakan begitu saja cicah sos cili..
oleh: kakbesah