5 ekor udang (lagi besar lagi sedap).
1 batang serai diketuk.
1 ulas bawang merah dimayang halus.
1 ulas bawang putih dimayang halus.
1 batang serai diketuk.
1 ulas bawang merah dimayang halus.
1 ulas bawang putih dimayang halus.
1 labu bawang besar merah/holland dibelah 4.
1 biji tomato dibelah 4.
2 helai daun limau purut dikoyak2.
4-5 biji cili api dipotong2/ketuk.
1/2 biji limau nipis.
1-2 cawan air ikut suka.
sos ikan/garam secukup rasa.
sedikit daun bawang dihiris.
Cara-cara
- didihkan air bersama serai dan bahan yg dimayang.
- setelah mendidih masukkan udang,bawang besar, tomato dan daun limau.
- bila udang dah masak boleh letakkan dalam mangkuk.
- taburkan cili api dan daun bawang,perahkan limau masa nak makan(jika perah awal jadi pahit).
- dah boleh makan.
oleh: pulut sekaya