1 cawan tepung beras
1 cawan tepung pulut
lebih kurang 1 cawan air
secubit garam
1 cawan tepung pulut
lebih kurang 1 cawan air
secubit garam
*INTI*
100 gm kacang tanah
2 sb gula pasir
**3 sb tepung beras digoreng tanpa minyak hingga masak jgn sampai kekuningan.
2 sb gula pasir
**3 sb tepung beras digoreng tanpa minyak hingga masak jgn sampai kekuningan.
Cara-cara
- Campurkan tepung pulut dan tepung beras. Gaulkan dgn air dan sedikit garam hingga menjadi doh..
- Sebelum itu goreng kacang tanah tanpa minyak hingga masak. Buang kulit dan tumbuk kacang. Gaul kacang yang telah ditumbuk dgn gula... jadilah inti dia....
- Panaskan air dalam periuk.
- Buat doh kecil dan masukkan inti. Masukkan doh yg siap ke dlm air yg mendidih. (Macam buat buah melaka).
- Doh yg masak akan timbul. Akan doh yg timbul dan golekkan keatas tepung beras yg telah di goreng tadi. Siap.
oleh: che'iza