Bahan A
1 Ekor ayam belah 8
1 st serbuk ketumbar
1 st serbuk jintan manis
1 st serbuk jintas putih
1 st serbuk kunyit
1/2 inci halia - ketuk
garam dan gula secukup rasa
air dalam 1 liter
Bahan B
5 cawan beras basmati - rendam 20 minit
2 labu bawang besar - potong dadu *
5 ulas bawang putih - mayang *
1/2 cawan mentega/ minyak sapi
1 biji tomato - dadu *
kulit kayu manis - *
bunga lawang - *
buah pelaga - *
garam dan gula secukup rasa
6 cawan air rebusan / stok ayam ( dari bahan A )
1 ketul arang yang telah dinyalakan ( bungkus dalam aluminium foil )
1 Ekor ayam belah 8
1 st serbuk ketumbar
1 st serbuk jintan manis
1 st serbuk jintas putih
1 st serbuk kunyit
1/2 inci halia - ketuk
garam dan gula secukup rasa
air dalam 1 liter
Bahan B
5 cawan beras basmati - rendam 20 minit
2 labu bawang besar - potong dadu *
5 ulas bawang putih - mayang *
1/2 cawan mentega/ minyak sapi
1 biji tomato - dadu *
kulit kayu manis - *
bunga lawang - *
buah pelaga - *
garam dan gula secukup rasa
6 cawan air rebusan / stok ayam ( dari bahan A )
1 ketul arang yang telah dinyalakan ( bungkus dalam aluminium foil )
Cara-cara
- Rebus semua bahan A hingga ayam betul-betul masak.
- Bila dah masak...toskan ayam. Ayam perlu disapu dengan sedikit minyak..ketepikan.
- rendam beras dalam masa 20 minit...x rendam pun ok juga...
- Tumiskan semua bahan yang bertanda * dengan mentega atau minyak sapi ( saya guna mentega sebab x suka bau sapi:)
- bila dah naik bau, masukkan beras tadi goreng sekejap- gaul sebati
- masukkan air rebusan ayam tadi ( Bahan A ) - gaul dan tunggu hingga kering- kecilkan api ( masak macam nasi biasa )
- bila dah dekat nak masak, buka penutup periuk..buatkan lubang ditengah-tengah nasi, pastu masukkan arang yang dibungkus dengan aluminium foil tadi, pastikan arang dibakar dulu ya. letak arang dan buka aluminium foil supaya asap keluar...
- susun ayam yang disapu dengan minyak atas nasi..atau nak tanam dalam nasi pun boleh. tutup semula periuk. masak seketika hingga nasi betul-betul masak...
- arang tadi akan berasap dan diserap oleh nasi..bau die memang ummmmmmmmmm.....pehtua: JGN DOK BUKA KERAP TUDUNG PERIUK TU SEBAB ASAP AKAN LARI KELUAR...
- Nampak macam cerewet kan..tapi senang saja....dan yang penting SEDAPPPPPPPP sgt...
oleh: nafwabest