Isnin, 30 Jun 2014

Kari Ayam Cara Kampung

kari jobe, corazon sin cara, sin cara, prince royce, kari sweets, healer kari jobe, kari byron, cara mia, kari jobe healer, cara delevingne interview, gerardo ortiz, cara delevingne, irene cara, aventura, sin cara unmasked, fame irene cara, wwe sin cara, revelation song, cara, forever kari jobe, wwe, sin cara wwe, stand by me, kari jobe beautiful, cara delevingne singing, rey mysterio, kari jobe forever, kari wuhrer, bachata, hillsong, sin cara finisher, cara a cara, prince royce incondicional, yahweh kari jobe, kari, irene cara fame, wisin y yandel, cara bonita, beautiful kari jobe, justin bieber, lil wayne, wwe 12, cara la muerte, drake, danza kuduro, kari kimmel black, jesus culture, rey mysterio unmasked, aventura el malo, sin cara theme, chris brown, black kari kimmel, cara dillon, cara ala muerte, sin cara debut, cara mia addio, cara de gitana, don omar, fame, kari hilson, kari jobe yahweh, el malo aventura, torta na cara, mythbusters, cara luna, xtreme te extrano, pure kari jobe, kari kimmel, hillsong united, pitbull, enrique iglesias, shakira, rihanna, kari sweet, justin bieber baby, john cena, sin cara entrance, kari jobe pure, cara zavaleta, taylor swift, gerardo ortiz 2011, kari ann peniche, daddy yankee, hosanna hillsong, cara santa maria, mistico, eminem, wwe raw, kari jobe playlist, cara sucia, gateway worship, party rock anthem, larry hernandez, kari jobe here, katy perry, cara de nino, prince, kari job, selena gomez, cara salimando,

Bahan-bahan ( Sekeluarga kecil )

  • 500-600g peha ayam(atau mana2 bahagian)
  • 2 cm Halia*
  • 2cm Lengkuas*
  • 2-3cm Kunyit Hidup*
  • 2 Ulas Bawang Putih*
  • 4 Ulas Bawang Merah*
  • 1/3 sudu mkn Belacan*
  • 2-3 Btg Serai-Diketuk
  • 3 Sudu mkn(penuh) Kari Daging(ayam brand)
  • 1/2 cawan Air Asam Jawa/1-2 keping asam gelugor
  • 3 sudu makan Kerisik
  • 1/4 cawan pati santan(ikut kepekatan sendiri)/setengah cwn susu sejat [optional]
  • 2 Biji Kentang/Keledek (potong sederhana kecil)
  • Rempah Tumis-4 Beradik(1 setiap 1 jenis)
  • Bahan2 perasa-2 sudu kecil Garam,1 sudu kecil Gula,sedikit pak aji(jika suka)[sukatan bergantung kpd citarasa]
  • 1/3 cawan minyak(agak2 jer)
  • Air Secukupnya

Cara-cara

  1. Mula2,nyahbekukan ayam dari peti ais.Jangan potong dahulu..Bakar di atas api sehingga kulit ayam keperangan(kalo boleh smpai kelihatan bminyak)tp jangan sampai hangit.Jika guna ayam daging mungkin sedikit berlemak jadi buang bahagian yg berlemak terlebih dahulu.Bakar keseluruhannya..(guna penyepit masakan jika tiada dawai pemanggang)-Bakar dlm oven?Tak sedap...
  2. Dah siap dibakar,bahagian kulit ayam yg berlemak boleh lah dibuang. Potong ayam tersebut pada saiz sederhana kecil [dlm 8 bahagian utk 1 peha(bgantung saiz ayam)]-Cuci bersih dan toskan.
  3. Bahan2 bertanda * ditumbuk.(bagi yg baru belajar memasak,sila masukkan satu persatu bhn2 ke dlm lesung batu ketika menumbuk,masuk skaligus mmg susah ler..)nak senang,masukkan semua bhn yg hendak dtumbuk(kecuali kunyit) ke dalam pengisar bhn kering dan kisar..keluarkan baru tumbuk dlm lesung batu bersama kunyit.utk elakkan warna kunyit melekat kat pengisar.
  4. Panaskan minyak. Dah agak panas,masukkan bhn penumis(rempah tumis 4 beradik). Setelah naik bau, masukkan bahan yg ditumbuk/dikisar tadi..masukkan juga serai yg sdh diketuk/dititik.Kacau hingga kekuningan dan beraroma.
  5. Serbuk kari dicampur dengan setengah cawan air(lebih pun takpe).Masukan ke dalam bhn yg sudah ditumis..perlahankan sedikit api.
  6. Kacau goreng sehingga kari masak dan pecah minyak.Tambah air jika perlu..dan kacau lg hingga kari berubah warna dan garing.Bila memasak masakan kari,adalah penting untuk memastikan kari yg dimasak benar2 masak.Ini untuk mengelakkan rasa kari yg hambar dan mentah.[utk bezakan dah masak ke belum,boleh hidu bau kari sebelum dmasak dan stelah msk,ada bezanya]
  7. Setelah kari masak(garing ye,takde air dah,tp jgn hangus),masukkan ayam dan gaul sebentar.Kemudian masukkan kentang.(ini jika mgunakan ayam frozen sbb mudah msk)Kalo guna ayam liat(tua),masukkan kentang kemudian yer (jika guna ubi keledek sila masukkan kemudian jugansebab kentang lebih mengambil masa yg lama utk msk)Kacau rata dan biarkan air ayam keluar sepenuhnya
  8. Tutup periuk dan kadang2 dikacau gaul supaya bahan2 meresap sekata.Pastikan air ayam dikeringkan.Bila air ayam sudah agak kering,kelihatan minyak sahaja dibahagian bawah.(ini bukan sahaja utk mengelakkan bau hanyir ayam tetapi untuk masakan thn lebih lama tanpa dipanaskan)selalunya ayam yg dmasak malam ni,masih elok malam esoknya tanpa dipanaskan. biasanya kes lupa ler..hee
  9. Dah pastikan air ayam kering,baru masukkan air asam jawa.Kacau seketika,barulah masukkan sedikit air agak2 tenggelam ayam dan kentang.
  10. Masukkan bhn2 perasa:garam,gula dan pak aji.Masak sehingga ayam empuk dan kentang masak.Renihkan lagi dan masukkan lagi sedikit air jika perlu..(jgn terlampau banyak nanti kari terlampau cair pula.
  11. Setelah ayam lembut,masukkan kerisik,kacau rata dan barulah masukkan santan/susu sejat. (step yang ni boleh skip jer jika tak letak bahan2 tersebut)
  12. Sebatikan semua rasa dan tunggu sehingga mendidih sebelum api dipadamkan..Minyak yg berlebihan (timbul dipermukaan)bolehlah dibuang jika mahu..
  13. Sesuai dihidangkan bersama nasi putih,roti,nasi beriani atau apa jua hidangan kegemaran anda.
  14. Setelah masak,sila ambil gambar menggunakan kamera digital atau kamera hp dan hantar laporan di sini untuk dikongsi bersama kawan2 di myR. Selamat MencuBa.. ^_^
oleh: HaSue