Bahan-Bahan:
Bahan A
1. laksa mee (selalu ada kat kedai ubt cina) kalau takde ganti ngan mee kuning.
Bahan B
Untuk sup
1.ikan kembung/ketam.
2.sayur sawi
3.daun sup
4.bawang putih
5.bawang merah
1.ikan kembung/ketam.
2.sayur sawi
3.daun sup
4.bawang putih
5.bawang merah
Bahan c
Untuk sayur
1.kacang panjang
2.lobak masin
3.sotong kering
4.bawang putih
5.bawang merah
6.kicap masin /manis
1.kacang panjang
2.lobak masin
3.sotong kering
4.bawang putih
5.bawang merah
6.kicap masin /manis
Bahan D
Untuk sambal
1.cili giling
2.bawang putih
1.cili giling
2.bawang putih
Cara:
cara-caranya:
membuat kuah
panaskan minyak
masukkan bawang puti dan merah tumis sehingga garing
masukkan air
masukkan ketam
bila mendidih masukkan sayur ,garam dan perasa.
membuat kuah
panaskan minyak
masukkan bawang puti dan merah tumis sehingga garing
masukkan air
masukkan ketam
bila mendidih masukkan sayur ,garam dan perasa.
membuat sayur
panaskan minyak ,masukkan bawang puting dan merah goreng garing masukkan lobak masin,sotong kering,kacang dan kicap manis.
membuat sambal
panaskan minyak masukkan bawang putih dan cili gilang goreng sehingga garing ,masukkn garam secukup rasa.
rebus mee seperti biasa dan hidangkan
rebus mee seperti biasa dan hidangkan
Cadangan Hidangan:
letak mee dlm pinggan,bubu sayur,letak sambal dah kuah..
Tambahan:
sotong kering menambah rasa sedap sayur.
Kiriman: ida