Ahad, 29 Jun 2014

Resepi Rendang kerang

cara membuat rendang, indian resepi jalebi, donut recipe, alex koehler fronz, chef wan resepi, iron maiden kerang, indonesian rendang, krentebollwn, daging rendang, katavada, rendeng sapi, mee goreng resepi, mark hoppus kerang, dragonforce epm, food resepi, kerrang soupy, resepi apam kukus, diet menu, indian lamb resepi, crepe arab, clown kerang, ezberi tike kebab, halva resepi, adunan karipap pusing, donato, cornish hen, mahlebli corek tarifi, kerang rebus, black veil brides, brokli chise resepi, resep masakan indonesia, klepon, hoddle street massacre, good burger, france pastry, comidas nutritibas, cill paneer resepi, lagenda budak setan, resepi roti bun, masala tv recipes, nyonya cooking, inciladas resepi, im a gleek, pinepple tart resepi, agnes monica matahariku, kerang bulu, bak kut teh, iro-bot, mushy peas, resepi apam polkadot, munikoti pawan, nasi rendang, indonesian food, baby octopus recipes, my resepi, green day interviews, clip video aizat, ezdevaje koodakan, masak nasi briyani, kek mudah resepi, flora nova nutrients, lahat datu kerang, aaron carter girlfriend, indian resepi pajabi, flan recipe, resepkuesurabaya, respi masakan, ayam masak rendang, dishes from coconut, rendang tak berbuah, food, hog golles resaipi, barbary resepi, broumb snae, blow me, italian food, nan ozbaki, katers17 friday, card buat donut, masak rendang, lauoglata resepi, german potato, cerekarma, best cake, cara memasak rendang, aloha vera, reseta de pizza, cara putu cangkir, love resepi, biskut mama carey, munik 2013, resepi aloo butra, limp bizkit, cross rib, nasi lemak, jumpstyle music, my resipi, como conter, beef kendang,

Bahan-bahan (sekeluarga)

  • 2kg kerang rebus dan kopek.
  • 1bj kelapa perah dan ambil santan pekat.
  • kerisik secukupnya...
  • bahan kisar:- 10 bj cili padi mrh 2 labu bwg besar 4 ulas bawang puteh 1 ibu jari lengkuas 2 sudu besar ketumbar ***biji 1/2 sudu besar lada sulah yg biji***
  • *** - tumbuk hingga lumat.
  • 3batang serai diketok 4 helai daun limau Purut
  • minyak untuk menumis...
  • serbok kunyit

Cara-cara

  1. basuh dan toskan kerang tadi...
  2. panaskan minyak untuk menumis bahan kisar
  3. tumiskan bahan kisarrr hingga naik bau...
  4. masukkan serai daun limau purut dan serbok kunyit...gaul hingga sebati masukkan garam gula dan serbok perasa secukupnya...
  5. masukkan santan pekat kacau sehingga sebati...setelah itu masukkan kerang tadiiiiiiii...barulah masukkan kerisik kacau lagi hingga hampir kering....
oleh: mmfiah