Sabtu, 5 Julai 2014

Resepi Sotong Sumbat

zaidi buluh perindu, resapi bluebarry cake, chipotle burrito, dokla in learn, resepi kari kambing, resepi almond flake, resepi kari ayam, chicken resepi, p90x, iran food resepi, barbara mehndi dance, resep kue cubit, kalau berpacaran, inul, caramembuat mee kari, resep masakan cumi, korea dampeling, sauton movie, paper mache resepi, masya kilauan emas, resepi kuih goyang, resepi pavlova mudah, cake, kari ketam, paff resipi, resepi tiramisu malaysia, resepi malaysia, fried calamari, spain vs belanda, lapis surabaya, resepi chicken chargha, cubestake resipe, resepi for rabbit, resepi tart keju, monty python, mix scratch coat, selena gomez, candian dish, foot wrinkle tips, afghan foot resepi, resep masakan indonesia, mahan thala resepi, resepi almond crispy, resepi of pizza, pizza resepi, resipi ikan sumbat, rojak buah resepi, indian resepi mashroom, resepi nasi kuning, can you duet, resepi ayam penyet, sammy simorangkir malaysia, elinar klivars resepi, bbq indonesia resepi, laksa recipe, orange chicken resepi, cik shida, resepi pertion food, brokily chatter soup, resepi masakan, karipap resepi, dosa recipe, deseart resepi, rssepi kek, irani food resepi, b boxing, palova resepi, crab pot, paranawe, osetia, monster high games, jojo kabab resepi, candat sotong, koya resepi, iranian food resepi, resepbnasi kremes, resepi broast, chicken brest resepi, kajol resepi, resepi kuih karas, resepi memasak, mencari resepi temurun, 97.9 the box, resepi, resepi rafaelo candy, sandwiches, food resepi, faizal tahir, resepi ravanie, resepi masakan kampung, resepi hailam, nasi lemak, kuih lompat tikam, agplan resepi, resepi of egge, resepi ayam percik, grum missala, cara masak palova, rahsia resepi mcdonald,

Cara 1

Bahan-bahan:

30 ekor sotong saiz sederhana
1 biji kelapa — dapatkan 2 cawan santan pekat
3 ulas bawang putih
1 cawan beras pulut
4 keping gula nira (atau 100gram gula merah)
Pencucuk lidi secukupnya

Cara Membuatnya:

  1. Bersihkan beras pulut dan rendam selama 20 minit. Toskan.
  2. Bersihkan sotong dan asingkan kepalanya.
  3. Masukkan beras pulut ke dalam sotong dan sematkan dengan pencucuk lidi supaya isinya tak terkeluar.
  4. Susun sotong yang telah disumbat ke dalam periuk dan tuang santan.
  5. Masukkan gula nira atau gula merah dan bawang putih.
  6. Masak di atas api sederhana besar sehingga beras pulut masak dan santan menjadi pekat.
  7. Tutup api, keluarkan dan hidang pana-panas.

Cara 2

Bahan-bahan:

600 gm sotong
500 ml air
4 biji telur
2 biji bawang besar, dicincang halus
1 tangkai cili hijau, buang biji dan cincang halus
1 tangkai cili merah, buang biji dan cincang halus
1 bawang besar, dihiris bulat-bulat
4 sudu makan rempah kari ikan
2 sudu makan cili kisar
1 sudu makan kicap pekat
1 sudu teh gula
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
100 ml minyak masak
Lidi pencucuk secukupnya
Garam secukup rasa

Cara Membuatnya:

  1. Pukul telur, separuh bawang, cili hijau, cili merah dan garam sehingga rata.
  2. Panaskan satu sudu makan minyak. Masukkan telur dan kacau hingga hancur. Angkat dan sejukkan.
  3. Sumbatkan telur ke dalam sotong. Sematkan kepalanya dengan lidi. Ketepikan.
  4. Seterusnya, panaskan minyak di dalam kuali. Tumiskan baki bawang dan cili hingga naik bau.
  5. Masukkan rempah kari dan cili kisar. Bila garing, masukkan air. Bila kuah hampr pekat, campurkan kicap, serbuk lada hitam, garam dan gula.
  6. Akhir sekali, masukkan pula sotong sumbat. Kacau sekali-sekala hingga sotong masak dan kuahnya pekat. Bubuh bawang besar yang dihiris bulat. Kacau hingga layu. Tutupkan api.