Cara 1
Bahan-bahan:
30 ekor sotong saiz sederhana
1 biji kelapa — dapatkan 2 cawan santan pekat
3 ulas bawang putih
1 cawan beras pulut
4 keping gula nira (atau 100gram gula merah)
Pencucuk lidi secukupnya
1 biji kelapa — dapatkan 2 cawan santan pekat
3 ulas bawang putih
1 cawan beras pulut
4 keping gula nira (atau 100gram gula merah)
Pencucuk lidi secukupnya
Cara Membuatnya:
- Bersihkan beras pulut dan rendam selama 20 minit. Toskan.
- Bersihkan sotong dan asingkan kepalanya.
- Masukkan beras pulut ke dalam sotong dan sematkan dengan pencucuk lidi supaya isinya tak terkeluar.
- Susun sotong yang telah disumbat ke dalam periuk dan tuang santan.
- Masukkan gula nira atau gula merah dan bawang putih.
- Masak di atas api sederhana besar sehingga beras pulut masak dan santan menjadi pekat.
- Tutup api, keluarkan dan hidang pana-panas.
Cara 2
Bahan-bahan:
600 gm sotong
500 ml air
4 biji telur
2 biji bawang besar, dicincang halus
1 tangkai cili hijau, buang biji dan cincang halus
1 tangkai cili merah, buang biji dan cincang halus
1 bawang besar, dihiris bulat-bulat
4 sudu makan rempah kari ikan
2 sudu makan cili kisar
1 sudu makan kicap pekat
1 sudu teh gula
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
100 ml minyak masak
Lidi pencucuk secukupnya
Garam secukup rasa
600 gm sotong
500 ml air
4 biji telur
2 biji bawang besar, dicincang halus
1 tangkai cili hijau, buang biji dan cincang halus
1 tangkai cili merah, buang biji dan cincang halus
1 bawang besar, dihiris bulat-bulat
4 sudu makan rempah kari ikan
2 sudu makan cili kisar
1 sudu makan kicap pekat
1 sudu teh gula
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
100 ml minyak masak
Lidi pencucuk secukupnya
Garam secukup rasa
Cara Membuatnya:
- Pukul telur, separuh bawang, cili hijau, cili merah dan garam sehingga rata.
- Panaskan satu sudu makan minyak. Masukkan telur dan kacau hingga hancur. Angkat dan sejukkan.
- Sumbatkan telur ke dalam sotong. Sematkan kepalanya dengan lidi. Ketepikan.
- Seterusnya, panaskan minyak di dalam kuali. Tumiskan baki bawang dan cili hingga naik bau.
- Masukkan rempah kari dan cili kisar. Bila garing, masukkan air. Bila kuah hampr pekat, campurkan kicap, serbuk lada hitam, garam dan gula.
- Akhir sekali, masukkan pula sotong sumbat. Kacau sekali-sekala hingga sotong masak dan kuahnya pekat. Bubuh bawang besar yang dihiris bulat. Kacau hingga layu. Tutupkan api.