Bahan-Bahan:
1 biji nenas
1 biji kelapa (santan cair & santan cair)
1 tangkai kayu manis
1 biji bunga lawang
2 sudu minyak masak
½ sudu besar gula putih
½ sudu besar gula merah
1 inci halia (dihiris)
2 ulas bawang merah (ditumbuk)
1 biji kelapa (santan cair & santan cair)
1 tangkai kayu manis
1 biji bunga lawang
2 sudu minyak masak
½ sudu besar gula putih
½ sudu besar gula merah
1 inci halia (dihiris)
2 ulas bawang merah (ditumbuk)
2 ulas bawang putih (ditumbuk)
½ peket rempah kari (daging/ayam)
sedikit garam
sedikit kerisik
½ peket rempah kari (daging/ayam)
sedikit garam
sedikit kerisik
Cara:
- Panaskan minyak tumis kayu manis,halia,bunga lawang dan daun kari.
- Masukan rempah kari yang telah dibancuh dengan sedikit santan pekat,garam,bawang yang telah ditumbuk tadi.
- Setelah rempah tadi sudah masak masukan gula putih,gula merah,santan cair & pekat,kerisik dan nenas.
- Biarkan mendidih seketika dan sedia untuk dihidangkan.
Cadangan Hidangan:
Sesuai dimakan bersama dengan nasi putih yang panas.
Kiriman: nor fardizla bt hj omar