Guna beras basmathi lagi sedap.
Bahan-bahan ( 10 orang makan )
- 1kg beras basmathi.
- Bwg besar,bwg putih,halia(dikisar).
- 4 sekwn(kayu manis,bunga lawang,cengkih,pelaga).
- Daun pandan&daun sup.
- Susu cair.
- Majerin/planta.
- Kiub pati ayam(optional).
- 3 pewarna(merah,kuning,hijau).
- Garam.
Cara-cara
- Bilas beras..rendam lebih kurang stgh jam..kemudian tos kan air.masukkan dalam rice cooker.
- Dalam periuk lain..masuk kn minyak& 3 sudu bsr planta..masukkan 4 sekawan & tumis bahan2 yang dikisar sehingga naik bau..kemudian masukkn kiub pati ayam,air,daun pandan, stgh tin susu cair & garam.biarkan mendidih..
- Tuang sume bahan di (2) ke dalam rice cooker..biar hingga nasi masak..
- Akhir sekali..Bila nasi dah masak..titik2 kan 3 pewarna dan taburkan daun sup..gaul2 kan nasi..siap di hidang..
oleh: Malia lajat