Bahan-bahan ( untuk 10 orang )
- Ayam seekor (potong ikut suka)
- Cili padi segenggam atau lebih
- Halia (sebesar ibu jari)
- Daun kunyit (separuh)
- Serai sebatang (dititik)
- Lengkuas sedikit
- Kunyit hidup sedikit
- Garam secukup rasa
- Sedikit perasa
- Sedikit Gula
- Tempoyak 2 senduk(bancuh dengan sedikit air gaul kan hingga sebati atau tiada yang berketul)
Cara-cara
- Bersihkan ayam.. letak ayam di dalam kuali.. Sementara itu.. cili..halia.. lengkuas tadi di kisar bersama hingga sebati.
- Tuangkan bahan yang dikisar tadi ke dalam kuali yang berisi ayam tadi,juga Serai yang dititik.. daun kunyit.secubit garam kasar. Buka api ..kecutkan ayam dan bahan kisar tadi hingga agak kering.
- Setelah agak kering.. masukan tempoyak yang telah dibancuh bersama air tadi kedalam ayam. Biarkan seketika.. letak garam,perasa dan sedikit gula(jika tempoyak agak masam). Biarkan sebentar.. kemudian tutup api.
- Ayam masak tempoyak siap.. dan sedia dihidangkan.
oleh: fiha78