Ayam Berempah
Sumber: Masakkan Idaman Melayu 1977
Bahan-Bahan:
1 ekor ayam (dibersihkan & dipotong kecil-kecil)
garam secukup rasa
4 sudu besar minyak makan
1 cawan teh pati santan
Air limau 1 biji limau nipis
garam secukup rasa
4 sudu besar minyak makan
1 cawan teh pati santan
Air limau 1 biji limau nipis
Bahan Giling:
15 ulas bawang merah
5-6 batang lada merah
8 ulas bawang putih
2 cm kunyit hidup
5-6 batang lada merah
8 ulas bawang putih
2 cm kunyit hidup
Cara:
Satukkan bahan-bahan giling & garam.
Lomor rata-rata ke atas ayam & ketepikan selama 3-4 jam. Pijarkan
minyak diatas api yang besar. Goreng ketulan-ketulan ayam hingga garing
& rata kuningnya.Kecilkan api. Masukkan pati santan & didihkan
perlahan-lahan dengan bertutup hingga empuk. Masukkan air limau nipis
& sesuaikan rasanya. Hidangkan panas-panas dengan nasi putih atau
roti.
Cadangan Hidangan:
Untuk 4 orang saja