Nasi Tomato
Bahan-Bahan:
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah atau 1 labu bawang besar
½ cawan minyak sapi
2 kuntum bunga lawang
1 biji buah pelaga
3 ulas bawang merah atau 1 labu bawang besar
½ cawan minyak sapi
2 kuntum bunga lawang
1 biji buah pelaga
2 ½ cawan air
2 kuntum bunga cengkih
2.5 sm kulit kayu manis
2 cawan beras
¾ cawan tomato sos
2 kuntum bunga cengkih
2.5 sm kulit kayu manis
2 cawan beras
¾ cawan tomato sos
Cara:
Goreng
bawang putih dan bawang merah dalam minyak sapi hingga kuning. Masukkan
bunga cengkih, bunga lawang, kulit kayu manis dan buah pelaga. Apabila
naik baunya masukkan beras dan gaul rata. Tuangkan air dan garam,
biarkan hingga mendidih. Bila sudah kering, masukkan tomato sos. Angkat
dan hiaskan dengan telur rebus, bawang goreng, bawang besar yang dihiris
bulat dan daun bawang.
Sumber:Buku Resipi Selera Perantau