Jumaat, 25 April 2014

Puding Roti Pelangi

Bahan-bahan:

3 keping roti
2 biji telur
½ cawan susu pekat
1 cawan susu cair
3 cawan air
10 gm serbuk agar-agar
½ cawan gula
2 sudu besar mentega
1 sudu kecil esen vanila
Sedikit pewarna biru
Sedikit pewarna ungu
Sedikit pewarna merah
Sedikit pewarna kuning
Sedikit pewarna hijau

Cara menyediakan:

  1. Didihkan tiga cawan air dengan serbuk agar-agar dan gula dalam periuk.
  2. Kacau sehingga serbuk agar-agar dan gula larut.
  3. Sementara itu, kisar roti, telur, susu pekat dan susu cair hingga halus.
  4. Masukkan ke dalam periuk yang berisikan agar-agar tadi.
  5. Masukkan mentega dan esen vanila.
  6. Kacau sehingga ia menjadi agak pekat.
  7. Tutup api dan bahagikan larutan agar-agar tadi kepada lima bahagian yang dituang dalam lima bekas berbeza.
  8. Warnakan setiap bahagian dengan pewarna yang berbeza iaitu biru, ungu, merah, kuning dan hijau.
  9. Sediakan loyang. Tuang lapisan pertama dengan larutan berwarna biru.
  10. Tuang pula lapisan kedua iaitu dengan larutan berwarna ungu.
  11. Diikuti lapisan berwarna merah, kuning dan hijau.
  12. Selepas itu, bolehlah sejukkan puding ini dalam peti sejuk.
  13. Apabila ia benar-benar sejuk, bolehlah potong puding ini dan hidangkan.