Selasa, 22 April 2014

Macaroni Gratin

Macaroni Gratin

Bahannya
  • 80gm macaroni ]rebus & toskan
  • *100gm isi ayam ]potong kecil
  • *50gm udang
  • *50gm scalop
  • *1/2 biji bwg besar ]dihiris halus
  • *50gm mushroom slice
  • *25 gm butter
  • *garam secukupnya
  • *lada hitam secukupnya
  • 600ml white sauce
  • 80gm natural cheese
  • sedikit olive oil

Bahan White Souce
  • 30gm butter
  • 30gm tepung gandum
  • 600gm susu segar
  • garam secukupnya
  • lada putih secukupnya
  • 1 helai daun laurier
  • sedikit serbuk pala
  • 1 s/b serbuk pati ayam

Cara Buat White Souce
  1. Panas butter hingga cair, masukkan tepung kacau rata kemudian masuk susu kacau hingga sebati 
  2. Masuk pati ayam, lada putih, daun laurier serbuk pala dan kacau hingga sebati. 
  3. Kacau dgn api perlahan sehingga souce nyer tu pekat. Perasa garam dan Siap. Padamkan api dan ketepikan.

Cara Buat Macaroni Gratin
  1. Rebus macaroni, hingga lembut dan toskan.
  2. Gaul Macaroni tadi dgn sedikit olive oil. Ketepikan.
  3. Masuk bahan bertanda * dalam bekas tahan panas, dan panaskan dalam microwave 600w selama 6 minit.
  4. Selepas itu masukkan macaroni gaul rata.
  5. Dalam bekas tahan panas lain, masukkan no 4 dgn separuh white souce tabur sebahagian cheese dan masuk lagi no 4 hingga habis dan baki whute souce tadi dan tabur lagi cheese.
  6. Kalau guna MV cam kiteorg just tekan button gratin... atau bakar dalam oven dgn suhu 170 darjah selama 20minit. Siap utk dihidang.
sumber dari : http://shshada.blogspot.com/