Resepi Ayam Kampung Masak Hitam
Bahan-bahan:
300 gram ayam kampung - dipotong 5
2 ulas bawang putih – dihiris halus
2 biji bawng merah – dihiris halus
3 inci halia muda – dihiris halus
Sedikit serbuk lada hitam
Sedikit kicap pekat
Sedikit kicap cair
Sedikit sos tomato
1 biji bawang besar – dihiris bulat-bulat
Garam scukup rasa
Sedikit minyak zaitun untuk menumis
300 gram ayam kampung - dipotong 5
2 ulas bawang putih – dihiris halus
2 biji bawng merah – dihiris halus
3 inci halia muda – dihiris halus
Sedikit serbuk lada hitam
Sedikit kicap pekat
Sedikit kicap cair
Sedikit sos tomato
1 biji bawang besar – dihiris bulat-bulat
Garam scukup rasa
Sedikit minyak zaitun untuk menumis
Cara Penyediaan:
Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Tumis bawang putih, halia dan bawng merah sehingga naik bau.
Masukkan ayam kampung dan masak sehingga separuh masak.
Perlahankan api, masukkan kicap pekat, kicap cair, lada hitam dan sos tomato.
Teruskan memasak sehingga ayam masak dan kesemua bahan menjadi mesra.
Sedia dihidangkan. Selamat mencuba.
Masukkan ayam kampung dan masak sehingga separuh masak.
Perlahankan api, masukkan kicap pekat, kicap cair, lada hitam dan sos tomato.
Teruskan memasak sehingga ayam masak dan kesemua bahan menjadi mesra.
Sedia dihidangkan. Selamat mencuba.