Resepi Burung Puyuh Panggang
Bahan-bahan:
4 ekor burung puyuh, belah jadi 2-4
3 sudu makan minyak bijan
2 sudu makan minyak
3 ulas bawang putih, hiris halus
4 batang daun bawang, hiris halus
½ batang serai, hiris halus
1 sudu teh serbuk lada
1 sudu makan sos ikan
1 sudu teh gula pasir
½ sudu teh garam
Minyak masak untuk menumis
Cara penyediaan:
Panaskan minyak, masukkan bawang putih, tumis hingga kekuningan.
Masukkan daun bawang dan serai, kacau rata, tumis sampai layu, angkat, lalu masukkan serbuk lada, sos ikan, gula, dan garam, kacau rata, tutup api dan ketepikan sehingga sejuk pada suhu bilik.
Lumur setiap burung puyuh dengan bahan tadi hingga rata, perap sekurang-kurangnya selama 2 jam dalam peti ais.
Tusuk burung puyuh dengan lidi satay.
Panggang di atas bara api/di dalam ketuhar dengan suhu 180 darjah Celsius sampai masak sambil dipusing-pusing dan diolesi dengan minyak bijan. Angkat setelah masak. angkat.
Sajikan bersama-sama dengan garam, serbuk lada hitam, dan potongan limau nipis.
4 ekor burung puyuh, belah jadi 2-4
3 sudu makan minyak bijan
2 sudu makan minyak
3 ulas bawang putih, hiris halus
4 batang daun bawang, hiris halus
½ batang serai, hiris halus
1 sudu teh serbuk lada
1 sudu makan sos ikan
1 sudu teh gula pasir
½ sudu teh garam
Minyak masak untuk menumis
Cara penyediaan:
Panaskan minyak, masukkan bawang putih, tumis hingga kekuningan.
Masukkan daun bawang dan serai, kacau rata, tumis sampai layu, angkat, lalu masukkan serbuk lada, sos ikan, gula, dan garam, kacau rata, tutup api dan ketepikan sehingga sejuk pada suhu bilik.
Lumur setiap burung puyuh dengan bahan tadi hingga rata, perap sekurang-kurangnya selama 2 jam dalam peti ais.
Tusuk burung puyuh dengan lidi satay.
Panggang di atas bara api/di dalam ketuhar dengan suhu 180 darjah Celsius sampai masak sambil dipusing-pusing dan diolesi dengan minyak bijan. Angkat setelah masak. angkat.
Sajikan bersama-sama dengan garam, serbuk lada hitam, dan potongan limau nipis.