Jumaat, 25 April 2014

Resipi Chocolate Cupcake Gebu

Resipi Chocolate Cupcake Gebu

Sumber : Paula Deen

BAHAN-BAHAN:

2 1/4 cawan tepung serbaguna
2 cawan gula castor
3/4 unsweetened cocoa powder 
1 1/2 sdk baking soda
1 sdk baking powder
1/2 sdk garam
1 cawan minyak sayuran (boleh pakai canola ke jagung or minyak masak)
1 cawan air nescafe o sejuk (saya pakai 1 sdk nesc)
3 biji telur besar
1 bekas krim masam (boleh didapati di pasaraya...ada tulis Sour Cream, dekat area butter, yogurt, saya beli Natural Sour Cream dalam RM5.00++)
1 sdk esen vanilla

CARA-CARA

  1. Panaskan oven 170 darjah celcius and susun cawan kek.
  2. Kacau rata bahan kering (tepung gandum, serbuk koko, gula, baking powder, soda bicarbonat dan garam)
  3. Kemudian masukkan telur, minyak, air nescafe and putarkan sehingga sebati.
  4. Masukkan krim masam dan esen vanilla.  Putar lagi (jgn over putar).
  5. Sudukan dalam acuan cawan kek 3/4 penuh (saya pakai scoop aiskrim).
  6. Bakar dalam 18-20 min.  Sejukkan and siap.
Bagi yang ada anak2..cubalah.  Memang sangat digemari.  Kalau nak letak chocholate ganache ke apa boleh la buat. Anak2 saya suka makan kosong jer...Selamat mencuba ya...