Resipi Chocolate Cupcake Gebu
Sumber : Paula Deen
BAHAN-BAHAN:
2 1/4 cawan tepung serbaguna
2 cawan gula castor
3/4 unsweetened cocoa powder
1 1/2 sdk baking soda
1 sdk baking powder
1/2 sdk garam
1 cawan minyak sayuran (boleh pakai canola ke jagung or minyak masak)
1 cawan air nescafe o sejuk (saya pakai 1 sdk nesc)
3 biji telur besar
1 bekas krim masam (boleh didapati di pasaraya...ada tulis Sour Cream, dekat area butter, yogurt, saya beli Natural Sour Cream dalam RM5.00++)
1 sdk esen vanilla
CARA-CARA
2 1/4 cawan tepung serbaguna
2 cawan gula castor
3/4 unsweetened cocoa powder
1 1/2 sdk baking soda
1 sdk baking powder
1/2 sdk garam
1 cawan minyak sayuran (boleh pakai canola ke jagung or minyak masak)
1 cawan air nescafe o sejuk (saya pakai 1 sdk nesc)
3 biji telur besar
1 bekas krim masam (boleh didapati di pasaraya...ada tulis Sour Cream, dekat area butter, yogurt, saya beli Natural Sour Cream dalam RM5.00++)
1 sdk esen vanilla
CARA-CARA
- Panaskan oven 170 darjah celcius and susun cawan kek.
- Kacau rata bahan kering (tepung gandum, serbuk koko, gula, baking powder, soda bicarbonat dan garam)
- Kemudian masukkan telur, minyak, air nescafe and putarkan sehingga sebati.
- Masukkan krim masam dan esen vanilla. Putar lagi (jgn over putar).
- Sudukan dalam acuan cawan kek 3/4 penuh (saya pakai scoop aiskrim).
- Bakar dalam 18-20 min. Sejukkan and siap.
Bagi
yang ada anak2..cubalah. Memang sangat digemari. Kalau nak letak
chocholate ganache ke apa boleh la buat. Anak2 saya suka makan kosong
jer...Selamat mencuba ya...