Nasi Goreng Cina
Sumber: Buku Pandai Memasak
Bahan-Bahan:
2 pinggan nasi putih
1 cawan udang basah (buang kulitnya)
1 cawan isi ayam (direbus dan disiat)
1 cawan kacang peas
4 biji telur (dipukul)
1 cawan udang basah (buang kulitnya)
1 cawan isi ayam (direbus dan disiat)
1 cawan kacang peas
4 biji telur (dipukul)
5 biji cili merah ] ditumbuk
5 ulas bawang merah ]
1 pokok daun bawang (dihiris)
Garam secukup rasa
5 ulas bawang merah ]
1 pokok daun bawang (dihiris)
Garam secukup rasa
Cara:
Panaskan minyak dan tumiskan cili,
Kemudian masukkan udang serta daging ayam dan kacang peas. Biarkan
selama lima minit, kemudain masukkkan telur sambil dikacau-kacau.
Masukkan nasi serta sedikit garam gaulkan rata-rata dan taburkan daun
bawang. Bila telah masak angkat dan bolehlah dihidangkan. Semasa
menghidang, taburkan daun bawang.