Bahan-bahan ( Satu family )
- 200gm kacang dhal - direbus
- 200gm daging lembu - dihiris
- 2 biji terung bulat - dipotong kecil2
- 2 biji lobak merah (karot) - dipotong kecil2
- 2 biji kentang
- 10 batang kacang panjang - dipotong
- 50gm serbuk kari daging + sedikit air
- 4 cawan santan
- Sedikit daun kari
- Minyak masak dan garam
- Bahan tumisan:
- 3 biji buah pelaga
- 2 kuntum bunga lawang
- 3 kuntum bunga cengkih
- 5 ulas bawang merah - dikisar
- 2 cm halia - dikisar
- 3 ulas bawang putih - dikisar
- 2 biji bawang besar - dikisar
Cara-cara
- Panaskan minyak masak dalam periuk. Tumiskan daun kari, kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang dan bunga cengkih hingga berbau.
- Masukkan bahan2 kisar dan kacau rata. Kemudian tuangkan bancuhan serbuk rempah kari. Goreng hingga garing.
- Seterusnya masukkan daging dan perlahankan api. Masak hingga daging lembut.
- Akhir sekali, masukkan kacang dhal, santan, sayur-sayuran dan garam. Masak hingga mendidih.
oleh: Noreen