Jumaat, 25 April 2014

Nasi Goreng Tom Yam / "Khao Pad Tom Yum"

NASI GORENG TOM YAM / “KHAO PAD TOM YUM”.

BAHAN-BAHAN:

  • 3 cawan nasi. (sila baca penyediaan nasi goreng posting mamak haji).
  • 5 tangkai cili kering.
  • 4 – 6 cili padi merah.
  • 2 sudu besar serai dihiris. Ambil bahagian putih saja.
  • 2 sudu besar lengkuas dihiris.
  • 4 helai daun limau purut, dibuang tulang tengah dan dihiris.
  • 2 sudu pes Nam Prik (sila baca posting mamak haji cara penyediaan).
  • 1 biji bawang labu besar dihiris halus.
  • 1/2 cawan sayuran anda suka..lada bengala hijau dipotong dadu.
  • 2 sudu besar sos ikan.
  • 2 sudu besar jus limau nipis.
  • 1 cawan isi daging dipotong kiub/ isi udang yang telah buang garis hitam di tengah.
  • 3 sudu besar minyak masak.
  • sedikit daun ketumbar, tomato, dan hirisan timun untuk hiasan.
CARA MENYEDIAKAN:
  1. Cara menyediakan pes cili – kerat serong cili, rebus selama 10 minit. Bila sejuk, perah cili untu keluarkan air. Tumbuk cili ini bersama dengan cili api.
  2. Panaskan minyak, masukan pes cili yang telah sediakan, Nam Prik Pao, serai, lengkuas, daun limau purut dan goreng sekejap. Masukkan bawang hiris. Goreng layu bawang. Masukan sayuran goreng selama 3-4 minit.
  3. Masukkan udang segar atau daging ayam dan goreng dengan api kecil. Goreng hingga masak 3/4.
  4. Masukkan nasi dan besarkan sedikit api dapur. Masukkan sos ikan untuk keasinan. Jika kurang tambahkan 1/2 sudu kecil lagi sos ikan. Di akhir gorengan masukkan jus limau nipis. Goreng 1-2 minit..angkat dan hidangkan.
 sumber dari : http://balannambiar.wordpress.com/