NASI GORENG TOM YAM / “KHAO PAD TOM YUM”.
BAHAN-BAHAN:
- 3 cawan nasi. (sila baca penyediaan nasi goreng posting mamak haji).
- 5 tangkai cili kering.
- 4 – 6 cili padi merah.
- 2 sudu besar serai dihiris. Ambil bahagian putih saja.
- 2 sudu besar lengkuas dihiris.
- 4 helai daun limau purut, dibuang tulang tengah dan dihiris.
- 2 sudu pes Nam Prik (sila baca posting mamak haji cara penyediaan).
- 1 biji bawang labu besar dihiris halus.
- 1/2 cawan sayuran anda suka..lada bengala hijau dipotong dadu.
- 2 sudu besar sos ikan.
- 2 sudu besar jus limau nipis.
- 1 cawan isi daging dipotong kiub/ isi udang yang telah buang garis hitam di tengah.
- 3 sudu besar minyak masak.
- sedikit daun ketumbar, tomato, dan hirisan timun untuk hiasan.
- Cara menyediakan pes cili – kerat serong cili, rebus selama 10 minit. Bila sejuk, perah cili untu keluarkan air. Tumbuk cili ini bersama dengan cili api.
- Panaskan minyak, masukan pes cili yang telah sediakan, Nam Prik Pao, serai, lengkuas, daun limau purut dan goreng sekejap. Masukkan bawang hiris. Goreng layu bawang. Masukan sayuran goreng selama 3-4 minit.
- Masukkan udang segar atau daging ayam dan goreng dengan api kecil. Goreng hingga masak 3/4.
- Masukkan nasi dan besarkan sedikit api dapur. Masukkan sos ikan untuk keasinan. Jika kurang tambahkan 1/2 sudu kecil lagi sos ikan. Di akhir gorengan masukkan jus limau nipis. Goreng 1-2 minit..angkat dan hidangkan.
sumber dari : http://balannambiar.wordpress.com/