Bagota
(* Resipi oleh Hakima Bakery, Kuantan, Pahang)Bahan-bahan:
500 gm ubi kentang – digoreng dan dilecek
250 gm isi ayam – dipotong halus
50 gm daun sup – dipotong halus
50 gm daun bawang – dipotong halus
50 gm bawang goreng
2 sudu besar lada sulah
Garam secukup rasa
Sedikit tepung gandum
Sedikit serbuk roti
1 biji telur
Minyak untuk menggoreng
250 gm isi ayam – dipotong halus
50 gm daun sup – dipotong halus
50 gm daun bawang – dipotong halus
50 gm bawang goreng
2 sudu besar lada sulah
Garam secukup rasa
Sedikit tepung gandum
Sedikit serbuk roti
1 biji telur
Minyak untuk menggoreng
Cara menyediakan:
- Dalam satu bekas, campurkan isi ayam, daun sup, daun bawang, bawang goreng, lada sulah dan garam.
- Gaulkan bersama ubi kentang yang telah dilecek tadi.
- Bentukkan adunan menjadi bujur dan memanjang.
- Celupkan adunan tersebut ke dalam telur.
- Golekkan adunan dengan serbuk roti.
- Panaskan minyak dalam kuali.
- Gorenglah bagota ini sehingga garing.
- Angkat dan tuskan minyaknya.
- Bolehlah hidangkan sebagai sajian pembuka selera.