Sabtu, 26 April 2014

Bagota

Bagota

(* Resipi oleh Hakima Bakery, Kuantan, Pahang)

Bahan-bahan:

500 gm ubi kentang – digoreng dan dilecek
250 gm isi ayam – dipotong halus
50 gm daun sup – dipotong halus
50 gm daun bawang – dipotong halus
50 gm bawang goreng
2 sudu besar lada sulah
Garam secukup rasa
Sedikit tepung gandum
Sedikit serbuk roti
1 biji telur
Minyak untuk menggoreng

Cara menyediakan:

  1. Dalam satu bekas, campurkan isi ayam, daun sup, daun bawang, bawang goreng, lada sulah dan garam.
  2. Gaulkan bersama ubi kentang yang telah dilecek tadi.
  3. Bentukkan adunan menjadi bujur dan memanjang.
  4. Celupkan adunan tersebut ke dalam telur.
  5. Golekkan adunan dengan serbuk roti.
  6. Panaskan minyak dalam kuali.
  7. Gorenglah bagota ini sehingga garing.
  8. Angkat dan tuskan minyaknya.
  9. Bolehlah hidangkan sebagai sajian pembuka selera.